1

Roman

Het leek stiller dan het was

Seije woont op Vlieland, waar ze opgroeit bij haar alleenstaande moeder, die vergeten lijkt haar de regels uit te leggen hoe je moet zijn. Dat het feit dat ze per ongeluk een jongensnaam kreeg niet betekent dat je met de jongens mee kan ravotten in de duinen, dat meisjes met rode haren ook bh’s moeten dragen, of dat je buurman doodwensen niet hetzelfde is als hem doodmaken.
Op het kleine Waddeneiland wijkt alleen haar beste vriend en bijna-broertje Teun nooit van haar zijde. Maar als ze na een ingrijpende gebeurtenis het eiland verlaten om in Edinburgh te gaan studeren en Seije haar grote liefde Daniel ontmoet, wordt ze gedwongen te kiezen tussen de twee mannen in haar leven. Wanneer ze de kans krijgt om aan een prestigieuze Amerikaanse universiteit te promoveren en samen met Daniel naar New York emigreert, overstijgt de wil om te slagen al het andere en verloochent Seije niet alleen diegenen die haar het meest liefhebben, maar vooral zichzelf. Hoe strak kan de boog staan voordat hij knapt?

Het leek stiller dan het was is een even gevoelig als krachtig debuut over liefde en vriendschap, over loslaten, weggaan en weer terugkeren. Over waarom opgroeien op een eiland even vrij als verstikkend kan voelen, even geborgen als onveilig.

Het leek stiller dan het was is zeer beeldend geschreven: je waant je achtereenvolgens in de weidse duinen van Vlieland, de verregende straten van Edinburgh en tussen de wolkenkrabbers in New York.

Bestellen
Lees hier een fragment uit het boek

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van onze laatste aanbiedingen en acties!

  Mis niks! Schrijf je nu in en ontvang de nieuwsbrief van Kelder & Kelder met aanbiedingen, schrijftips en exclusieve ledenkorting!

  Recensies

  Een debuut met psychologische diepgang dat van lef getuigt. De zwakheden van een generatie blootleggen, dat kan alleen als je iets anders doet dan de rest van je tijdgenoten. Kelder slaagt daarin.” – de Volkskrant

  Volkskrant

  Helder, schaamteloos bijtend en in your face. Een debutant die écht kan schrijven.”

  ZIN

  Debuten lezen doe je met stille hoop, vaak tegen beter weten in. Maar Eva Kelders verontrustende roman Het leek stiller dan het was is een literaire ontdekking.”

  Jeroen Vullings, literair criticus Vrij Nederland

  Met Het leek stiller dan het was zet Eva Kelder zichzelf op de kaart als literair talent. Ze geeft blijk van een groot inzicht in menselijk gedrag en gedachteprocessen.”

  OPZIJ

  Een intiem en vrijpostig debuut, dat de lezer scherp houdt.”

  NRC Handelsblad

  Een aanwinst voor de literatuur! Rake zinnen die zo mooi zijn dat je even stopt met lezen om ervan te genieten. Net zo knap geconstrueerd als het werk van Maartje Wortel.”

  Anja Duitsmann, Eigenaar Linnaeus Boekhandel

  Een prachtig debuut.”

  Marie Claire

  Afgezien van Nina Polak en Eva Kelder ontbreekt het veel debutanten aan Literaire Finesse.”

  Trouw