Roman schrijven

Roman schrijven, ook jouw droom?

Schrijvers zijn hot. Ik zou willen dat ik het anders zou kunnen verwoorden, wat literairder bijvoorbeeld, maar ik kies voor het stijlmiddel dat meteen jouw aandacht opeist: de hyperbool oftewel overdrijving. Want schrijvers zijn natuurlijk helemaal niet hot. Tenminste als je hot opvat als sexy, stoer en hip. Schrijvers, kan ik je uit eigen ervaring vertellen, schrijven. En dat schrijven doen ze braaf achter hun laptop, het liefst op plekken waar niemand ze ziet, zodat ze tijdens het schrijven ongestoord op hun nagels kunnen bijten en aan hun haar kunnen frunniken. Is het boek af? Dan begint het feest pas! Hoera, op naar het Boekenbal en De Wereld Draait Door.

roman schrijven
Hoe doe je dat dan, een schrijver worden? Nou, je schrijft een boek. Het liefst een roman met een spannend plot dat niemand aan zag komen, maar als je minder geinteresseerd bent in verkoopcijfers en het schrijven van een bestseller is het ook prima als jouw roman een kleine vertelling over de liefde van een grootvader voor zijn kleinkind is. Als jij je lezers weet te boeien en mee kunt nemen in jouw verhaal, dan doe je iets goed. En weten uitgeverijen je te vinden. Maar voordat jouw boek in de boekhandel op de plank staat, eerst nog wat tips.

Schrijftip 1

Schrijf een roman over een onderwerp dat jou mateloos fascineert. Alleen dan haal je de laatste pagina. Schrijf over personages die jou verleiden. Maak je karakters zo levensecht mogelijk. Geef ze dus goede én slechte eigenschappen. Niemand zit te wachten op een personage dat alleen maar mooi, lief en succesvol is. Die mensen bestaan alleen in films (en in slechte boeken).

Schrijftip 2

Haal alles uit de kast! Verdiep je in je onderwerp, doe research, volg een cursus sportvissen als dat de grootste hobby van jouw hoofdpersoon is. Kortom, word je boek!

Schrijftip 3

Oefen tot je scheel ziet. Leren schrijven werkt (helaas) zoals iedere nieuwe vaardigheid. Of het nu vioolspelen is of het schrijven van een succesroman: je moet meters maken. Schrijf het liefst iedere dag een kort stukje. Dit kan een column zijn, een tekst voor je blog, een dialoog die je opvangt op straat. Alles is materiaal voor jouw roman! Schrijf al die teksten in een notitieblokje of sla ze op op je computer en kijk er regelmatig naar. Je zal zien dat er pareltjes tussenzitten, die je kunt gebruiken voor je boek.