Debuteren kun je leren

De weg om te debuteren

Debuteren kun je dat leren? Wij zijn geneigd om te zeggen van wel, maar wanneer en hoe, dat bepaal jijzelf. Schrijven is een proces van lange adem, je schrijft niet in een paar weken een boek. De meeste schrijvers doen er minstens een jaar over om te debuteren en werken keihard aan hun manuscript. Als jij in je roman en je personages gelooft, zoveel mogelijk schrijft, je verdiept in schrijfstijl- en techniek en ook nog bereid bent om je sociale leven op een laag pitje te zetten, vergroot je de kansen dat jouw boek straks in de boekhandel ligt al aanzienlijk.

Schrijftips om te debuteren

Schrijftip 1: Volg een schrijfcursus

Schrijven is een vak, een ambacht dat je kunt leren. Net zoals viool leren spelen geldt dus: oefenen, oefenen, oefenen. Meters maken tot je merkt dat je zinnen steeds soepeler worden, je je eigen schrijfstem vindt en je beelden steeds krachtiger worden. Schrijven is naast het gebruiken van je gevoel voor taal ook kijken. Je zal merken dat je naarmate je meer schrijft anders naar de wereld om je heen gaat kijken. Je leert denken in beelden en dat is heel belangrijk voor het beruchte én befaamde principe show don’t tell. Laat zien wat er gebeurt zonder dat expliciet te vertellen. Roep beelden op in het hoofd van de lezer. Volg een schrijfcursus om deze essentiële, maar ingewikkelde verteltechniek onder de knie te krijgen.

Schrijftip 2: Doe mee aan een schrijfwedstrijd

eva-en-renee-kelder

 
Uit eigen ervaring kunnen wij je vertellen dat er nog een andere efficiënte manier is om in het vizier van uitgevers en redacteuren te komen: doe mee aan schrijfwedstrijden. Je verhaal wordt beoordeeld door een vakkundige literaire jury. Dat levert waardevolle feedback op je tekst op. En stel dat je wint, dan wordt je verhaal vaak gepubliceerd op een literair blog of website of misschien wel in een literair tijdschrift. Aandacht van redacteuren gegarandeerd! Bovendien hebben schrijfwedstrijden vaak een thema of een gerichte schrijfopdracht. Dat is goed voor je creatieve schrijfproces, je wordt gedwongen je verhaal binnen een bepaald kader te schrijven. En creatief schrijven is wat fictie schrijven uiteindelijk zo leuk maakt.

Schrijftip 3: Publiceer in literaire tijdschriften

Heb je een kort verhaal geschreven waar je tevreden mee bent? Breng het onder de aandacht van de literaire wereld en stuur het naar een literair tijdschrift, literair platform of online literair magazine. De gemiddelde lezer zal veel literaire tijdschriften zoals De Gids, De Revisor of Tirade wellicht niet kennen, maar redacteuren lezen ze heel aandachtig, op zoek naar literair talent en veelbelovende debutanten. Misschien ben jij er wel één en is het debuteren dichterbij dan je denkt!

Voor meer informatie:

> Ga naar cursusdata!