Schrijftips

Schrijftips voor iedereen die van schrijven houdt!

Veel mensen schrijven en dromen van een schrijfcarrière. Maar ook schrijven is een vak, dus hoe beter jij de schrijfregels kent, hoe beter je boek wordt.

We hebben een paar schrijftips voor je op een rijtje gezet zodat je
kan stoppen met dromen en je leven als schrijver kan beginnen.

schrijftips

3 Schrijftips

Schrijftip 1

Maak de lezer nieuwsgierig
De schrijver moet de lezer nieuwsgierig maken. Begin daarom elk verhaal met een vraag. Vragen zijn de bouwstenen van elk verhaal. Vragen die de schrijver aan bod kan laten komen in zijn verhaal zijn: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe? Door deze vragen aan jezelf te stellen en vervolgens in te vullen, maak je de lezer nieuwsgierig. De lezer wil weten hoe het afloopt!

Schrijftip 2

Schrijf met al je zintuigen
Als schrijver wil je niet alleen beelden oproepen, maar ook geuren en sensaties. Zet hiervoor al je zintuigen in. Hoe ruikt het in het ouderlijk huis van het personage dat je opvoert? Hoe smaakt de stiekeme sigaret van het personage dat is gestopt met roken? Of beschrijf eens het roffelende geluid van regen op je tent tijdens die verzopen kampeervakantie. Door het inzetten van zintuiglijke waarnemingen gaat je tekst meer leven. De personages in je roman worden levensecht en de lezer aanschouwt niet meer alleen, de lezer wordt zelf een (hoofdrol)speler in het verhaal.

Schrijftip 3

Verleid de lezer met de eerste zin van je boek!
De eerste zin van je roman is een uitnodiging naar de lezer. Je wil dat de lezer deze handreiking aanneemt en zo je boek in wordt getrokken. Er zijn verschillende manieren waarop je met je boek kan beginnen. Bijvoorbeeld door middel van een dialoog, een stelling, of een flashback. Als je begint met het schrijven van je boek of verhaal is het belangrijk om jouw unieke schrijversstem te ontdekken. Experimenteer daarom ook met verschillende schrijfstijlen.

Meer schrijftips: hoe begin ik aan mijn boek?