Autobiografie schrijven

Als je begint aan het opschrijven van je autobiografie, kan je al snel vastlopen. Want waar moet
je beginnen met het vertellen van je levensverhaal? En hoe moet je het opschrijven?

autobiografie schrijven

We geven je graag vrijblijvend advies om je op weg te helpen. Omdat we weten hoe belangrijk
het is om jouw verhaal te kunnen schrijven geven we hieronder drie schrijftips.

Schrijftips autobiografie

Schrijftip 1

Schrijf je verhaal, alsof je het aan iemand vertelt
Als je begint aan het opschrijven van je eigen levensverhaal, kan je al snel vastlopen. Want waar begin je met het vertellen van je verhaal? En hoe moet je het opschrijven? Het kan daarom helpen om je verhaal op te schrijven alsof je het aan iemand vertelt die tegenover je zit. Neem bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin in gedachte. Visualiseer jullie samen aan de keukentafel en begin maar met het vertellen van je verhaal.

Schrijftip 2

Dicht op de huid en tegelijkertijd met afstand schrijven
Je wil een goede autobiografie schrijven. Een boek waar je trots op kan zijn en mee naar buiten kan treden. Hiervoor is het nodig dat je met een bepaalde afstand naar je eigen levensverhaal kijkt. Het moet geen afrekening zijn met anderen of met jezelf. Het is bijvoorbeeld niet interessant voor de lezer als je een ruzie letterlijk uitschrijft. Het werkt wél als je deze ruzie al hebt verwerkt, zodat je deze goed en met een zekere afstand kan opschrijven.

Schrijftip 3

Waargebeurd is geen excuus.’ Gerard Reve
Ik zou mijn levensverhaal eens op moeten schrijven! Een veelgehoorde zin als er een autobiografisch boek uitkomt. Maar naast een verhaal heb je als schrijver ook schrijftechnieken nodig. Je moet stijl toepassen op je tekst. Bedenken vanuit welk perspectief je het gaat schrijven. Wil je het vanuit jezelf, in de ik-vorm schrijven? Of wil je als alwetende-verteller de lezer jouw verhaal vertellen? Het zijn allemaal belangrijke punten om bij stil te staan. Hopelijk hebben deze tips voor het schrijven van jouw autobiografie je geholpen!

> Lees hier meer over Schrijfcursus Amsterdam!